Sitten viime päivityksen on pientä matalalentoa ollut. Eli kiirettä pidellyt kaikin puolin, mutta eiköhän tuo kesäkuussa ala helpottaa. Viimeistään kun kesäloma alkaa kesäkuun puolessa välissä :D. Jaksaa, jaksaa, painaa, painaa....

20180423_104628_001.jpg

IMG_20180423_154223_149.jpg

IMG_20180419_132717_215.jpg

Eli pääsiäisen jälkeen oli kasvattajapäivät Hämeenlinnassa. Siellä pohdittiin rodun terveydellisiä haasteita hyvässä hengessä ja uutta jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) ehdotusta. Joka muuten vuosikokouksessa hyväksyttiinkin. Hieman höllätään lonkkatuloksissa jos joku haluaa käyttää.... Aika näyttää haluaako/uskaltaako kukaan sitä tehdä? Näin "wannabee" kasvattajallekin olivat antoisat päivät ja yritin olla pelkkänä korvana ja imeä kuin sieni tietoa kokeneilta kasvattajilta. Vielä vähän heräsi halu ehkä vielä kerran yrittää Murun kanssa, mutta saa nähdä. Seuraavat juoksut on varmaan elokuussa joten pitäisi ehkä alkaa kyselemään asianosaisilta että yritettäisiinkö vielä...

20180407_173257.jpg

20180407_173307.jpg

20180407_140601.jpg

Nyt ollaan myös aloitettu se kauan haaveilemani rallytokokurssi. Kestää viisi kertaa ja harjoitellaan alokasluokan kyltit. Nyt ollaan kolme kertaa käyty ja tähän asti olleet ihan helppoja vielä meille. Viimeksi hidas kävely ehkä vähän haastoi meitä kun piti olla tooooodella hidas. PK-tokossa ei niin hidas sentään tarvi olla. Ison koiran kanssa se vähän asettaa haasteita kun pitäisi olla mahd. hidas, mutta koiran liike ei saisi pysähtyä! Viimeiset kaksi kertaa tulee sitten niitä meille vaikeita juttuja, eli oikealla puolella tehtäviä juttuja :o.

rallymuru.jpg

IMG_20180423_213415_821.jpg

Saran kanssa käytiin messarissa eläin/outlet/lapsi/hupiconmessuilla. Molemmille löytyi kiinnostavaa. Minulle koiria ja koiratarvikkeita (kaikki ilmaiset näytteet hamstrattiin ehkä muutamaankin kertaan), Saralle tubettaja Herbalisti, Star wars hahmoja yms. Lisäksi pääsi silittämään mm. käärmettä ja papukaijaa. Koirat saivat aika paljon tuliaisia herkkujen muodossa, kissoillekin tuli maistiaisia, Nina sai vähän meikkipuolta ja Sara mangaa yms.

20180421_135731.jpg

Osallistuttiin koiramarssille Kouvolassa jolla kerättiin eläinsuojeluyhdistykselle ruokaa.

20180412_184555.jpg

Sitten käytiin vappupäivänä Murun kanssa Lahdessa raviradalla ryhmänäyttelyssä. Oli luvattu oikein kunnon vesisadetta sinne. No onneksi ei muuta kuin tihkunut, eli sateenpitävä pukeutuminen ja sateenvarjo ja häkin päälle pressu riitti. Siellä kyllä tuuli aika navakasti taas, joten softshellhousujen lisäksi termoleggarit ja villapohjasukat oli ihan tarpeen, käsineistä puhumattakaan! Tuomarina oli Teija Salmi-Aalto. Hoffeja oli ilmoitettu 18 ja kehä oli vähän myöhässä joten vähän alkoi olla siinä odotellessa kylmäkin. Onneksi Rinon kasvattajan kanssa tuli siinä vaihdettua kuulumisia, niin aika meni nopeammin. Uroksia oli 8, ja näistä vain kaksi sai sa;n. Paras uros ja rop oli Hayaklause Major. Narttuja oli 10 ja näistä kuusi sai sa:n. Muru esiintyi aika nätisti eikä roikkunut ranteessakaan. Loppujen lopuksi Muru oli paras narttu ja vsp. Toiseksi tuli veteraani narttu Hayaklause Gava saaden viimeisen sertinsä, ollen myös roppi vetsku ja myös näyttelyn bis2 vetsku! Muru oli ainut paras narttu kisassa sijoittunut blondi. Ollaan käyty tällä tuomarilla molempien koirien kanssa ennenkin ja on tykännyt molemmista koirista aina.

muruvsp2.jpg

Kuva Maria Varsell

lahtimuruvsp.jpg

Kuva K.Helander

Sitten seuraavana viikonloppuna suuntana oli Tampere. Sara lähti mukaan "kenneltytöksi". Ensimmäisessä näyttelyssä meillä oli tuomarina Jari Laakso. Olen viimeksi käynyt Jarin kehässä Rokin ja Oton kanssa. Sen jälkeen aina kun olen yrittänyt päästä kehään, niin on tullut tuomarimuutos! No nyt onnistuttiin pääsemään. Onneksi hoffit aloittivat ensimmäisenä rotuna kehässä, koska Jarilla on niin paljon asiaa, että kehä on varmasti myöhässä! Hoffeja oli ilmoitettu 18 kappaletta. 1 pentu, 8 urosta ja 9 narttua. Jari oli tiukalla tuulella, sillä uroksista ei kukaan saanut sa:ta. Nartuissa tuli sentään 6 sa:ta. Avoimia narttuja ei ollut yhtään! Valionarttuja sen sijaan oli 4. Murusta Laakso totesi että siinä on paljon hyvää; se kantaa itsensä liikkeessä tosi hyvin, pää on kuiva, hieman ehkä takaa kapea ja kohtuullinen rintakehä. Sellaista rintakehää mitä hän haluaa tuskin tulee tänään vastaan. No lopputulema oli valioluokan 4. & sa. Rop oli Illinsaari Nelly.  Sitten Saran kanssa shoppailtiin jotta seuraavana päivänä päästään nopeasti kotiin. Voitin 10 kg:n ruokasäkin, sitten hauhaun osastolta ostettiin taas halpoja luita ja herkkuja ja peti koirille ja toinen kissoille. Siinä sitten roudattiin tavaraa autoon oikein hartiavoimin. Piti uudelleen järjestellä takapenkkiä että saatiin mahtumaan. Sitten lähdettiin etsimään meidän hotelli. Oltiin hotelli Kaupissa yötä. Oli ihan siisti hotelli. Meillä oli huoneessa laminaattilattia, pieni jääkaappi, mikro, kahvinkeitin ja vedenkeitin. Käveltiin Saran ja Murun kanssa Sorsapuistoon jossa Sara tapasi kaverinsa. Ne sitten jäivät kaupungille ja me Murun kanssa ulkoiltiin ja katseltiin hotellilla telkkaria. Muru oli käynyt aamulla menomatkalla pissillä Aapiskukon pihalla ja seuraavan kerran teki iltakymmenen pintaan vasta... Mutta löydettiin ihan hienoja paikkoja. Illalla käytiin vielä kävellen Saran ja Murun kanssa mäkkäristä hakemassa ruokaa. Muru kaupungilla oli rapsuteltavana yhdelle pikkupojalle ja yhdelle pyörätuolissa liikkuvalle nuorelle. Puistossa sen oli pakko päästä moikkaamaan yhtä nuorta paria. En tiedä löytyykö siitä kaupungissa ihan eri koira kuin täällä maalla???

20180505_181126.jpg20180505_180943.jpg20180506_082758.jpgIMG_20180505_182525_644.jpg20180505_201211.jpg20180505_201051.jpg

Toisena päivänä meillä piti olla tuomarina irlantilainen mies, mutta oli tuomarimuutos ja saatiin tanskalainen Gunnar Nymann. Ei koskaan olla oltu kyseisellä tuomarilla ja kun hotelli oli kuitenkin varattu, niin en viitsinyt peruakaan. Nytkin hoffit oli heti aamusta ja tällä kertaa olikin vähän nopeampi tuomari. Uroksia oli neljä ja vain yksi sai erin sekä sa:n. Narttuja oli 8 ja siellä tuli neljä sa:ta. Nyt meitä oli kaksi valioluokassa ja Murun lopputulos oli paras narttu 4. Tuomari olisi tykännyt ilmeisesti vahvemmasta päästä. Rop oli HOfmacher Quentin ja vsp avoimen luokan Finnwart Ådri. Sara vielä pyöri näyttelyssä kaverinsa kanssa ja voitti vielä toisen ruokasäkin meille. Joten meillä on koirille herkkuja & luita varmaan koko kesäksi ja ruokaakin hetkeksi :D.

20180505_171315.jpg20180505_171908.jpg

No sitten välillä työjuttuja. Yt-neuvottelut on ohi ja olisin päässyt uuteen organisaatioon mukaan. Työ olisi ollut toki mielenkiintoista ja toisaalta mieluisaakin. Toisaalta henkisesti vaativaa. Työajat toki olisi ollut vähän mukavammat kun arkipyhät ja sunnuntait vapaat. Mutta sitten laskeskelin kuinka nuo ansiot putoaisivat (toki putoavat nytkin) ja sitten toisaalta miten noiden vähäisten harrastusten sovittaminen onnistuisi sekä viime aikoina on tuota stressiä riittänyt töiden puolesta.... Jos tarjolla olisi sellainen ma-pe työ normaaleilla työajoilla, niin siinä ei ansion heikkeneminen haittaisi niin paljon... Mutta näillä mennään ainakin toistaiseksi. Yritän saada nuo koulujutut valmiiksi ennen kesälomaa. Voi sitten silmäillä noita vapaita paikkoja taas :). Koulujuttujen takia käytiin tutustumisreissulla Hgissä yhtenä päivänä tuossa. Viimeisen puolentoista kuukauden aikana on ainakin tullut reissattua.

IMG_20180503_162455_594.jpg

Helatorstain olin pyytänyt vapaaksi jotta ehkä pääsisin palveluskoiratapahtumaan katsomaan tsekkejä. Mutta sitten sainkin ahaa-elämyksen ja tarjouduin kehisharjoittelijaksi sinne. Noh, kehiskirje kun tuli niin katsoin että ihan ollaan kahdestaan kirjoittavan kanssa ja siellä on lisäksi onlinetallennus. Kyllähän me sitä harjoiteltiin kurssilla pari tuntia, mutta kurssistakin hetki jo aikaa. Onneksi olin suomalaisen tuomarin kehässä ja meillä vaan 46 koiraa... Tuli sitten vähän edellisnä iltana ja aamullakin vielä tsekattua sitä onlinetallennusta sekä luettua nopsasti sääntöjä läpi. Ei kun aamulla tuntia ennen kehän alkua paikan päälle ja toimistoon. Ensi kerralla voi olla hyvä idea ensin etsiä vessa ja sinne mennä toimistolle vasta :). Onneksi tosiaan ei ollut enempää koiria. Tuomarina oli Matti Luoso ja kirjoittava oli oikein kiva ja pätevä joka muutaman kerran minutkin "pelasti". Mutta selvisin hengissä ja suunnilleen oltiin aikataulussakin. Onneksi ole osaavat kehäkonkarit kehissä muutenkin. Olivat kehässä ennen kuin ehdin huutaa edes.

Mutta ensi kerralla on fiksumpi. Eli tee omaan vihkoon taulukko missä luokat sukupuolittain ja numerot. Siihen täyttää mitä kukakin saa ja sitten siirtää siitä onlinetallennukseen ja tuomarin luetteloon. Samalla pitää listaa ketkä menee pu/pn kehään ja mistä luokasta, sekä laittaa ketkä on Suomen muotovalioita. Ne pahviläpykät niiden ruusukkeiden kanssa samaan läjään tai ne jää antamatta.

Sää oli aurinkoinen mutta hyvin tuulinen. Aurinkorasva oli hyvä juttu ja tuulenpitävä takki myös. Ja ihan kivaa oli ja eka kerta on ohi. Seuraavaksi kai kesäkuussa Iittiin ryhmikseen ja sitten Kotkaan toisena päivänä. Oman kehän jälkeen menin vielä katselemaan hoffeja, kun niiden kehä oli vielä menossa. Siellä ei sitten kukaan narttu saanut sa:ta joten uros oli roppi.

Tänään päätettiin meidän näyttelyturnee Järvenpäähän. Jotenkin ollut tosiaan kaikkea että vähän taas kaikki jäänyt viime tinkaan. Niinpä eilen illalla haalin näyttelykamat kasaan ja muistin että en ole edes ensi viikon koulupäiville varannut hotellia! Hups! Järvenpäässä kehät alkoi klo 9 ja meidän tuomarilla 34 berniä ennen hoffeja. Hoffeja oli ilmoitettu 9 ja klo 11.30 oli seuraavan rodun alkaminen ilmoitettu. Laskeskelin että varmaan klo 11 alkaisi hoffit ja jos klo 10 olisin paikalla niin ehditään hyvin. Oltiinkin kympin pintaan paikalla ja tietysti auto saatiin ihan toiselle puolelle parkkiin kuin mitä kehä oli. Otin häkinkin kun ajattelin että Muru paistuu auringossa (22C astetta varjossa) ja pääsen itse vessaan. Roudasin häkin ja koiran ja etsin kehän. Sitten etsittiin mistä päästään kehän lähelle ja mihin saan häkin pystyyn. Kun häkki oli pystyssä ja Muru häkissä, kävin vessassa ja saman tien takaisin. Siinä kohtaa huomasin että meidän kehässä tuomari valitsee jo berneissä roppia!!! Ei kun koira äkkiä häkistä ja pikaisesti harjaus ja näyttelypanta kaulaan. Kehis oli huutanut avourokset jo kehään, mutta vain yksi oli paikalla. Kehis tuli minulta kyselemään että olenko muita nähnyt? Kerroin että tiedän että ovat tulossa, mutta en ole nähnyt vielä. Että varmaan monikin on arvellut hoffien alkavan vasta klo 11?. No kehään ehti yksi uros joka sai EH:n. Sitten junnunarttu joka sai erin. Sitten jo Murun kanssa kehään. Muru oli vähän sitä mieltä että onko pakko? Ympäri juostiin ihan nätisti mutta edestakaisin liike menikin ihan muulla kuin ravilla! No eri ja sa kuitenkin. Yksi vetskunarttu oli myös paikalla ajoissa saaden myös erin ja sa:n. Sitten huudettiin paras narttu kehä joka samalla on rop-kehä. Hyvä kun kehään ehdittiin enkä ehtinyt Murua saada edes seisomaan kun tuomari vaan totesi että Uttmärkt ja antoi roppiruusukkeen :o. Olin ihan hoomoilanen että tässäkö tämä oli??? Ei edes juostu yhdessä... No eipä siinä sitten mitään. Tässä kohtaa alkoi myös myöhästyneitä tippua kehään. Laatuarvostelun tuomari antaa, mutta ei sijoita enää. Itseäkin olisi taatusti harmittanut jos olisin myöhästynyt. Suurin osa myöhästyneistä sai kuitenkin erin.  Päätin että ryhmään ei tällä kertaa jäädä. Siellä oli ihan järkyn kuuma ja oltiin menossa vielä äitienpäiväkahville illemmalla kun huomenna vietän äitienpäivää töissä. Nyt ihan vapaaehtoisesti kun on joutunut pyytämään vapaapäiviä koirajuttujen takia.

DSC_0226.jpgDSC_0248.jpg

Maanantaina olisi rallytokoa, tiistaina järjestetään mätsäri, ke-to on viimeiset lähiopetuspäivät. Sitten olisi pahimmat härdellit ohi. Voisi vaikka ruveta miettimään että vieläkö Murua kokeilee astuttaa. Sääli olisi noin hyvä narttu jättää käyttämättä, mutta seuraava juoksu on viimeinen mahdollisuus...

Niin ja Rinoon iski Hortonin syndrooma. Yleinen kultsuilla ja meidänkin edesmenneelle kultsulle se tuli. Eli on vähän kuin toispuoleinen kasvohalvaus. Rinolla tietenkin on sillä puolelle mikä tikattiin kokoon sen tiibetinmastiffin jäljiltä. Ei muuten näy mutta alaluomi roikkuu ja mitä väsyneempi on, sitä enemmän roikkuu. Ei tiedetä mikä sen aiheuttaa eikä siihen ole mitään lääkitystä. Menee ajan kanssa ohi, mutta voi mennä pitkäkin aika....