No nyt kun ei meille pentuja tullut niin voi kaikessa rauhassa mitäs sitten seuraavaksi? Pentukuume ei ole vielä ylitse pääsemätön joten voi miettiä vaihtoehtoja. Rinohan täyttää ihan kohta pyöreitä eli 10v ja Murukin 5v. Eli sopiva ikäero alkaa olla jo seuraavalle koiruudelle. Seuraava koiruus pitäisi olla sellainen että ei hajoa jos ei jatkuvasti tehdä. Harrasteita 1-2 kertaa viikossa, lenkki joka päivä, omalla pihalla puuhailua lisäksi muiden kanssa. Lenkit välillä metsässä/pellolla vapaana, joskus pyöräillen, tai hihnassa hiekkateitä, välillä sivistyksen parissakin pyörähtäen.Saisi olla enempi omassa pihassa viihtyvä, mutta toki nyt olisi tarkoitus saada tuo aita vihdoin kokonaan valmiiksi ensi kesänä! Harrasteita näyttelyt, aksa ja rallytokokin ehkä kun joskus onnistun pääsemään sellaiselle kurssille mikä natsaa töiden kanssa :). Kilpailemaan en lupaa mennä, mölleilemään ainakin kuitenkin. Toki koskaan ei pidä sanoa ei koskaan mutta kiitos kisajännityksen, niin... Omat koirani luonnetestaan ja teen terveystarkit. Sen periaatepäätöksen olen tehnyt aikoja sitten. Tuossa on pari paimenta ja jos intoa paimentaa niin meidän aksaohjaaja vetää myös pallopaimennusta....

No sitä luvattua rotupohdintaa ja nämä eivät ole missään järjestyksessä:

1. hoffi:

+ tuttu rotu, tiedän jo terveysjutut, suvut, luonteen

+ aina valmis touhuamaan, ihana luonne kotioloissa ainakin

+ rauhallinen tarpeen tullen

+ perheeseen kiintyvä, uskollinen

+ säänkestävä

+ ulkonäkö miellyttää, helppo turkki

- ei maailman sosiaalisin muiden koirien kanssa/harrastuksissa

- sen verran iso että ei alaikäisille lapsille voi antaa ulkoilutettavaksi

- terveys?

"Arvostettu monipuolinen käyttökoira. Luonteeltaan tasainen ja hyväntahtoinen. Hovawartilla on suojelu- ja taistelutahtoa, itsevarmuutta ja kuormitettavuutta, kohtuullisesti temperamenttia ja erittäin hyvän hajuaisti. Tasapainoinen ruumiinrakenne ja voimakas kiintymys perheeseen tekevät rodusta erinomaisen seura-, vahti-, suojelu-, pelastus- ja jälkikoiran."

2. tsekinpaimenkoira:

+ monitoimikoira (perhe/harrastuskoira)

+ lapsirakas

+ tulee kohtuullisesti toimeen muiden koirien kanssa

+ mielyttävä ulkonäkö, helppo turkki

+ koko (likatkin pystyisi halutessaan ulkoiluttamaan) uros 52-55cm narttu 49-52cm, paino 18-25kg

+ luonne?

- terveys

- pieni geenipooli

- ei FCI rotu (vielä)

"Luonteeltaan erittäin eloisa, vailla merkkejä hermostuneisuudesta. Erittäin kiintynyt perheeseensä, erityisesti lapsiin. Vieraita kohtaan pidättyväinen, mutta uhattaessa voi puolustaa isäntäväkeään tai heidän omaisuuttaan raivokkaasti. Erinomainen vartio-, suojelu- ja seurakoira, joka suoriutuu vaativastakin koulutuksesta. Tsekinpaimenkoiralla on erinomainen hajuaisti ja se käyttää hajuaistiaan vaivattomasti ja innokkaasti. Käytännöllisen kokonsa ja helpon hallittavuutensa vuoksi se soveltuu opaskoiraksi. Hyvä hajuaisti tekee siitä myös sopivan pelastustehtäviin ja lumivyörykoiraksi. Rodulla on myös paimennusvaistoa ja se sopii vetokoiraksi."


Mustana hevosena listalle...

3. islanninlammaskoira

+ monitoimikoira (harrastus/kotikoira)

+ lapsirakas

+ kohtuullisen sosiaalinen

+ koko (tätä pystyy ulkoiluttamaan varmasti likatkin) uros 46cm narttu 42 cm

+ miellyttävä ulkonäkö (tykkään pitempikarvaisesta versiosta) ja paljon värejä

+ terve ja pitkäikäinen rotu

- läheisriippuvainen? (osalla eroahdistusta)

- haukkuherkkä (no toisaalta täällä maalla ja pystykorvien naapurissa ei ehkä tuntuisi ja senkin saa koulutettua jos haluaa/viitsii opettaa)

"Käyttäytyminen / Luonne: Kestävä ja ketterä paimenkoira, joka työskentelee haukkuen. Erittäin hyödyllinen paimennettaessa tai ajettaessa karjaa laitumilla, vuorilla tai etsittäessä kadonneita lampaita. Luonteeltaan erittäin valpas ja ottaa vieraat aina innokkaasti vastaan olematta aggressiivinen. Metsästysvietti ei ole voimakas. Iloinen, ystävällinen, utelias, leikkisä ja peloton."

Lainaukset ovat rotumääritelmistä. Toisaalta nyt voisi tähän väliin ottaa jonkun muunkin kuin hoffin. Hoffi tulee aina olemaan talossa, mutta onko kolme hoffia yhtä aikaa liikaa? Ainakaan minä en ulkoiluta yhtä aikaa kolmea hoffia, hätätilassa kaksi. Ainakin jos yksi on uros. Siinä mielessä mietin että välissä voisi olla joku muunkin rotuinen. En kuitenkaan ihan pelkkää seurakoiraa halua ainakaan vielä. Katsotaan sitten ne eläkerodut erikseen :D.