Eilen kävin kuuntelemassa Kouvolan seurakoirayhdistuksen järkkäämän luennon Milen taidot koiraurheilussa ja puhujanan Emma Hietarinta. Emma on koulukseltaan psykologi ja kilpailee omien koirien kanssa.

Tähän kirjoittelen jotain muistiinpanoja luennolta.

Liskoaivot: silmistä on suora yhteys liskoaivoihin jotka turvaavat meidän henkiinjäämistä. JOs näemme jotain minkä koemme uhaksi, liskoaivot saavat adrenaliinin erittymään ja mm. sykkeen nousemaan. Adrenaali saa meidät myös "näkemään uhkia".

Tunneaivot: ihastuminen ja kilpailujännitys aiheuttavat samanlaiset reaktiot. Tunneaivot kertova onko toiminta miellyttävää.

Järkiaivot: tuovat itsehillintää ja järkeistää toimintaa. Kehittyvät ainakin parikymppiseksi asti.

Mitä paremmin eri aivot toimivat yhteen, sitä miellyttävämpää elämä on.

Mielipeili; pystymme samaistumaan miltä jokin asia toisesta tuntuu. Auttaa ymmärtämään miksi toinen ihminen toimii niin kuin toimii. Mitä kirkkaampi on mielipeili, sitä helpompaa on samaistuminen ja ymmärtäminen. Mielipeiliä voi kirkastaa miettimällä miltä muista ihmisistä voi tuntua sinun tunteesi. Mielipeilin peilisolut aktivoituvat myö katsotaessa jotain toimintaa (samalla tavoin kuin itse tekisit samaa toimintaa) =eläytyminen. Samoin jos teet asiaa mielikuviteharjoitteena. Kuvittelemalla tekeväsi täydellistä suoritusta vahvistat ja opetat aivoja myös tekemään sen täydellisen suorituksen. Mitä paremmin olet valmistautunut, sitä helpompi on suhtautua tulevaan.

Me opimme vain onnistumalla. Keskity onnistumiseen ja onnistumisen tunteisiin. Vahvistetaan onnistumista myös koiralla. Ei vahvisteta epäonnistumisia. Ei näytetä koiralle epäonnistumista suorituksen aikana vaan yritetään päästä mähdollisimman nopeasti siitä irti. Usein ollaan herkityneitä kisapaikalle mennessä huomaamaan kaikki riskit ja muistamaan epäonnistumiset. Pitää opetella näkemään myös hyvää sekä haasteita ja muistamaan niitä onnistuneita suorituksia. Pitää myös pystyä sietämään sitä että joskus kaikki ei vaan mene suunnitelmien mukaan. Virheet on sallittuja. Ei pyritä täydellisyyteen vaan onnistuneeseen suoritukseen. Erinomainen on hyvän pahin vihollinen.  Iloisena tutkimusmatkailijan kohti uusia haasteita.

Liika jännitys hidastaa meitä, pieni jännitys auttaa keskittymään. Liika itsevarmuus voi murentaa keskittymisen. Eli skarppina loppuun asti vaikka menisi kuinka hyvin. Ei nuolaista ennen kuin tipahtaa. Jännitys vaikuttaa myös hienomotoriikkaan (esim. kapulan heitto, kävely yms.)

HYMYILE JA HENGITÄ!

Hymyily/haukottelu rentouttaa kasvolihaksia jotka viestittävät aivoille että kaikki on ok. Fake it until you make it. Eli hymyile vaikka tekohymyä kun jännittää. Hengitä syvään pallean kautta. Ota ryhdikäs mutta rento asento, olkapäät taakse. Opettele tunnistamaan hetket kun alat jännittämään ja keksi keino rentoutua. Feikkaa iloista rentoutta :)

Mitkä asiat häritsevät teitä ja pääsevät kuplaanne. Harjoitelkaa niitä tilanteita ja asioita. Nimeä se hirveä tunne. Name it till you tame it. Hyväksy negatiiviset tunteet. Niitä ei pidä sulkea vaan käsitellä ne. Aika auttaa niihinkin. Emme voi tietoisesti hyllyttää jotain tunnetta. Se tulee jollain lailla jostain jossain vaiheessa läpi. Eli käsittele ja hyväksy tunne (jännitys). Miksi jännität? Voitko tehdä jonkin asian paremmin jotta et jännittäisi sitä. Hengitä rauhallisesti. Tee jotain mikä varmasti onnistuu ja osaatte. "Jes, selvisin siitä". "Koska seuraavan kerran" "Kaikki tekee virheitä!"

Meillä kaikilla voi ja saa olla epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita ja ne pitää hyväksyä.

Jos haluaa aina vältellä itselle epämiellyttäviä tilanteita, se syö itseluottamusta. Se mitä sanot, vaikuttaa ajattelutapaasi, esim. itsesi tai koirasi vähättely. Ollaan hyviä sellaisena kuin ollaan. Ota kehu kiitoksena ja nauti onnistumisesta!

Et pysty yltämään parempaan kuin mitä pystyt kuvittelemaan itsestäsi. Älkää verratko itseänne toisiin. Ottakaa tavoitteeksi parantaa edellistä suoritustanne.

Stressi pienentää hippokampusta ja oppiminen vaikeutuu. Myös koiralla. Eli yritä pitää hauskaa jotta koirallakin olisi kivaa.

Pakko ei ole tehdä/harrastaa mitään mistä ei itse/koira nauti. Koiralla on myös oltava kivaa jotta haluaa tehdä kanssasi. Harrastaminen tulisi olla parhaan kaverin (koiran) kanssa tekemistä.

Hengittäminen, rentoutuminen, keskittymis- ja mielikuvaharjoitukset, mindfullness, omaan kuplaan pääseminen juuri ennen lähtöä, tietty helppo rutiini, kiva temppu tms.

Rentoutta, hengitystä, keskittymistä, kivaa tekemistä koiralle jotta molemmat rentoja.

Loppukaneettina luento oli tosi mielenkiintoinen ja olisi kuunnellut pidempäänkin :). Ihan fiksuja juttuja joita pitäisi vaan muistaa tehdä...

Yritin ilmoittautua jo seuraaviinkin kisoihin mutta olisi pitänyt valvoa puoleen yöhön ja laittaa heti ilmo menemään. Aamusta kun laitoin niin ei ole kuulunut mitään sen koommin. Tiedän että koe on täynnä aamupäivällä jo mutta olisi kuitenkin kiva että laittaisivat viestiä että et mahtunut tai olet jollakin varasijalla. Ilmo oli kuitenkin jo loppuviikosta... No ensi kerralla fiksumpana valvoo sinne vuorokauden vaihteeseen....